Unga släktforskare

Om

Unga släktforskare är ideell förening som arbetar för att inspirera unga att söka sin historia och att skapa en plattform där unga kan mötas och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Sedan 1986, då Genealogisk Ungdom lades ner och sammansmälte med Släktforskarförbundet, har det inte funnits någon bra plattform för unga som intresserat sig för släktforskning. Många föreningar har försökt att få in unga i sina verksamheter men tyvärr har det inte alltid lyckats.

För några år sedan startades ett upprop på nätet där det efterfrågades ett forum eller mötesplats för unga släktforskare. Efter en hel del arbete resulterat i nätverket Unga släktforskare.

Styrelsen 2016 består av

Patric Sundell, Ordförande

Har alltid haft ett intresse för historia och när jag var 16 år började min mamma prata om min släkt på mormors sida som bott uppe i Dalarna, flyttat till USA (där min mormor föddes) och sedan startat ett stort bageri som tillverkade kakor (Lenell’s Cookis). Detta väckte mitt stora intresse för släktforskningen. Min släkt är främst från Dalarna, Södermanland, Västmanland och Östergötland. Familjenamnet Sundell är en smedssläkt som jag forskar i och mormors släktnamn Lenell från Boda och Rättvik i Dalarna är en stor del av min forskning.

Ulrica Andersson, Sekreterare
Sara Johansson, Kassör
Ellinor Ihlström, ledamot

Började släktforska för ett par år sedan med ett första mål att kartlägga Ihlström-släkten som är präster från Uppland, men jag har även släkt från nordvästra Skåne, Stockholm och Dalarna. Det som väckte mitt intresse för släktforskning är en historia om min farfars far som emigrerade och lämnade fru och två barn i Sverige, och sedan dog i ”Solsting”. Efter många mail och telefonsamtal över Atlanten fick jag till slut veta att han dött av en hjärtinfarkt efter bara tio dagar i USA.

Hilda Bergström, ledamot